Artiklar

SmartRate
Artiklar

Den genomsnittliga bolåneräntan

Vilken är genomsnittsräntan för olika bolån? Nu visar vi bankernas genomsnittliga bolåneränta de senaste tolv månaderna!

2020-08-21

Genomsnittlig bolåneränta

Banker och bolånegivare redovisar genomsnittlig bolåneränta

Den första juni 2015 införde Finansinspektionen regeln att samtliga banker och företag som erbjuder bolån måste publicera den genomsnittliga bolåneräntan för varje räntebindningsperiod som deras kunder erbjuds. Utöver detta behöver bolånegivarna även tillhandahålla historik över genomsnittsräntan för de tolv senaste månaderna.

Syftet med de nya reglerna är att förbättra möjligheterna för bolånetagare att jämföra olika erbjudanden och därmed stärka konsumenternas ställning.

Inte längre krångligt att undersöka den genomsnittliga bolåneräntan

Att få överblick över bolånegivarnas genomsnittliga räntor har tidigare varit komplicerat och tidskrävande. Det innebar nämligen ett besök hos varje enskild långivare, vilket försvårade möjligheten att göra jämförelser. I ett försök att förenkla denna möjlighet har ett par sajter sammanställt information om snitträntor för flera bolån i tabellformat. Detta format blir dock snabbt oöverskådligt när mängden information blir för stor.

Därför har vi utvecklat en grafisk jämförelsetjänst, där du kan jämföra historisk genomsnittsränta från Sveriges största bolånegivare, för de vanligaste räntebindningsperioderna.

Genomsnittlig bolåneränta

Lätt att använda

Börja med att välja den räntebindningsperiod du vill undersöka. Klicka därefter på individuella bolånegivare för att visa eller dölja vilken genomsnittlig ränta deras kunder har betalat de senaste tolv månaderna.

Vilka bolånegivare har erbjudit bäst ränta för den bindningstid du är intresserad av? Kolla in bolåneräntorna här!

SmartRate jämför lån och krediter, samt utvecklar smarta verktyg för att underlätta ekonomiska beslut. Använd våra tjänster för att t.ex. beräkna effektiv ränta och ta reda på lånets totala kostnad.

Guider

Verktyg