Artiklar

SmartRate
Artiklar

Dagsaktuella listräntor för bolån

Nu visar vi dagsaktuella listräntor för Sveriges vanligaste bolån och bindningstider

2020-06-14

Genomsnittlig bolåneränta

Listränta - Hur fungerar det?

Listräntan är bankernas officiella utlåningsränta. Det är alltså listräntan som bankerna visar utåt, till exempel via marknadsföring och på deras hemsidor.

När man jämför bolåneräntor är det oftast dagsaktuella listräntor från olika banker som man jämför mot varandra. För att underlätta möjligheten att jämföra olika bankers bolån mot varandra har vi nu sammanställt Sveriges 13 största bankers listräntor, för de vanligaste bindningstiderna, i en och samma tabell.

Bankernas listränta för de vanligaste bindningsiderna

Tabellen kan sorteras efter önskad bindningstid och uppdateras kontinuerligt allteftersom bankerna ändrar sina räntor.

Listräntan är bankernas högsta ränta

Listräntan är den ränta banker använder när de konkurrerar med varandra, men det är faktiskt den högsta ränta en kund som ansöker om bolån kan bli erbjuden. Det är nämligen oftast möjligt att få en betydligt lägre ränta än själva listräntan.

För att möjliggöra en rättvis jämförelse över vilka räntor bankernas kunder faktiskt betalar, införde Finansinspektionen en regel 2015 som innebär att alla banker och kreditföretag som erbjuder bolån måste redovisa deras kunders genomsnittliga ränta.

Därför har vi utöver listräntorna även valt att visa bankernas genomsnittliga ränta. Läs mer i länken ovan eller jämför dagsaktuella listräntor och historiska genomsnittsräntor direkt.

SmartRate jämför lån och krediter, samt utvecklar smarta verktyg för att underlätta ekonomiska beslut. Använd våra tjänster för att t.ex. beräkna effektiv ränta och ta reda på lånets totala kostnad.

Guider

Verktyg