Lån utan UC

Vi hjälper dig hitta ett riktigt bra lån utan kreditupplysning hos UC! Här kan du:

 • Jämföra lån utan UC upp till 300 000 kr

  Vi listar fler än 40 lån utan UC

 • Hitta lån med utbetalning direkt

  De flesta lån utan UC har utbetalning samma dag

 • Beräkna vad lånet kommer kosta

  Räkna på lånekostnaden med beräkningsverktyget

 • Få svar på dina frågor om kreditupplysning

  Vad innebär en upplysning hos UC? Vilka alternativ finns?

Använd reglagen och klicka på Jämför lån för att visa sökresultat

Lånebelopp

150,000 + kr

Lånetid

10 mån

Våra 10 bästa lån utan UC just nu:

Låneförmedlare för små lån med endast en UC

Låna utan UC

Många långivare erbjuder idag möjligheten att låna utan uc. Det har snabbt blivit ett populärt alternativt bland låntagare, eftersom det ger möjligheten att skydda sin kreditvärdighet inför större, framtida ekonomiska beslut.

Här på SmartRate listar vi hela 29 stycken långivare som erbjuder allt från små lån utan uc (1000 kr), upp till större privatlån utan uc (300 000 kr). Löptider för dessa lån varierar mellan 14 dagar till tio år, beroende på långivare och lånebelopp.

Vad innebär det att låna utan UC?

UC står för Upplysningscentralen, Sveriges största kreditupplysningsföretag. När man ansöker om ett lån görs alltid en kreditupplysning för att uppskatta låntagarens kreditvärdighet.

Att låna pengar utan uc innebär helt enkelt att din kreditvärdighet bedöms av ett annat kreditupplysningsföretag än UC.

UC hämtar endast information från de långivare som samarbetar med UC, vilket innebär att välja ett annat kreditupplysningsföretag än UC betyder att din kreditvärdighet hos UC skyddas.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en sammanställning av din ekonomiska situation. Den innehåller bland annat information om din civilstatus, om du har aktiva lån, kortkrediter, bolån eller betalningsanmärkningar.

När du ansöker om lån beställer långivaren (banken eller kreditgivaren) en upplysning på dig från det kreditupplysningsföretag långivaren samarbetar med. Långivaren behöver denna information för att utföra en bedömning av kreditvärdighet i samband med din ansökan.

Därefter beslutar långivaren om du uppnår den betalningsförmåga som krävs för att din låneansökan ska bli beviljad.

För att förtydliga:
Den information som långivaren baserar sitt beslut på beror alltså på vilken information som finns om dig i kreditupplysningen, vilket varierar mellan olika kreditupplysningsföretag. Det är alltså inte möjligt att låna utan kreditupplysning, men det går att låna utan UC.

Så mycket kostar det att låna utan UC

De flesta lån långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC finns inom segmentet snabba lån och sms-lån. De vanligaste lånebeloppen sträcker sig från 1000 kr till 50000 kr, med relativt korta löptider.

För att exemplifiera hur mycket ett lån kan kosta, har vi utfört beräkningar på en påhittad summa om 10 000 kr, en återbetalningstid på 12 månader, och tre olika låneerbjudanden där både ränta och avgifter skiljer sig.

Resultatet visar att det totala återbetalningsbeloppet skiljer sig med 2303 kronor mellan det billigaste och dyraste alternativet. Det är ett gott exempel på att det lönar sig att räkna på lånets kostnader innan man bestämmer sig.

ExempelRäntaUppl.avg.Aviavg.Totalbelopp
119 %0011 148 kr
229 %395012 275 kr
339 %3952913 451 kr

Räkna själv på lånets kostnader!

Hur hög blir räntan på lånet? Och hur mycket kommer lånet ha kostat när det är fullt återbetalt? Använd reglagen för att justera:

 • Lånebelopp
 • Lånetid
 • Nominell ränta
 • Eventuell uppläggningsavgift
 • Eventuella aviavgifter

Hur påverkas totalkostnaden? Klarar du, med marginal, att betala månadskostnaden under lånets löptid?

Lånebelopp

150,000 kr

Lånetid

10 år

Ränta

6 %

Resultat

Effektiv ränta:
Lånets totala kostnad:
Varav ränta & avgifter:
Månadskostnad:
6.15 %
201,240 kr
51,240 kr
1,677 kr

* Uppläggningsavgift, engångskostnad vid ingånget låneavtal.

** Aviavgift, periodisk kostnad kopplad till varje betalningstillfälle.

Fördelar med att låna utan uc

Att undvika många förfrågningar hos UC kan vara klokt. Bankerna tittar nämligen inte bara på din kreditvärdighet, utan även på hur många förfrågningar som utförts på dig det senaste året.

Om du till exempel planerar att låna till en bostad i framtiden, eller att ansöka om ett billån, kan ett stort antal förfrågningar medföra en högre ränta på ditt framtida lån.

Om du verkligen är i behov av att låna en mindre summa pengar, och samtidigt vill hålla antalet UC-förfrågningar nere, kan sms lån utan UC vara ett alternativ som passar din situation.

Tänk dock på att även om många kreditgivare tillåter snabba lån utan uc, bör man noga tänka efter innan man bestämmer sig, eftersom krediter inom detta segment riskerar att bli mycket dyra. Räkna på kostnaderna (använd t.ex. verktyget ovanför) och se till att du alltid har möjlighet att betala hela beloppet tillbaka.

Nackdelar med lån utan UC

Det finns ett par nackdelar med att låna utan UC. Dessa nackdelar är i sig inte kopplade till själva kreditupplysningsföretaget, utan till det segment av kreditgivare som använder sig av andra företag än UC för att göra kreditupplysningar.

Den främsta nackdelen är att räntorna generellt är högre för lån utan UC. Eftersom det ofta handlar om mindre summor till kortare löptider är den delen av totalbeloppet som utgörs av räntor och avgifter högre.

Det finns dock lån utan UC som varken tar ut uppläggningsavgift eller aviavgift. Dessa lån är i det långa loppet betydligt billigare än högkostnadskrediterna, men ställer å andra sidan ofta högre krav på den som söker.

Den andra nackdelen är kopplat till själva utbudet av lån utan UC. Eftersom de flesta större långivare använder sig av UC, kan det vara svårt att ta ett lån utan UC som överstiger 50 000 kr.

Det finns däremot ett par kreditgivare som använder andra bolag än UC för att ta kreditupplysning på sina kunder, som lånar ut större belopp. Använd sökfunktionen högst upp på sidan för att hitta det alternativ som bäst passar dig.

Flera typer av lån utan UC

SMS lån utan UC

SMS lån utan UC är tveklöst den vanligaste typen av lån där andra kreditupplysningsföretag än UC används för att utföra en kreditprövning av låntagaren.

Dessa lån katarktäriseras av relativt låga belopp till hög ränta, med löptider från ett par veckor upp till ett par år.

Ett antal av dessa lån har en ränta som överstiger 30 procent, vilket innebär att de måste markeras med en röd triangel som talar om att lånet är en högkostnadskredit. Långivare som erbjuder möjligheten att låna pengar snabbt utan uc ställer vanligtvis inte lika hårda krav på lånsökaren som de långivare som använder sig av UC.

Att ta ett SMS lån utan UC bör i princip enbart göras då man snabbt måste lösa en akut situation, givet att låntagaren har kan betala tillbaka utan negativ påverkan på privatekonomin.

Lån utan UC med många förfrågningar

Har man gjort många låneförfrågningar hos kreditgivare som använder sig av UC ökar risken att man påverkar sin kreditvärdighet negativt. Det kan framförallt innebära ett bekymmer om du i framtiden behöver ta ett bolån eller privatlån.

I regel sparas kreditförfrågningar i tolv månader. Detta innebär att om du under en tolvmånadersperiod handlat något över internet på kredit, beställt ett kreditkort eller ansökt om ett lån, så sparas denna information om dig - och kan därefter ligga dig till last om du är i behov av att göra en ny låneansökan.

Genom att använda sig av kreditbolag som erbjuder lån utan UC, är det möjligt beviljas lån utan UC med många förfrågningar, eftersom kreditprövningen för dessa lån utförs med andra kreditupplysningstjänster än UC.

Även om antalet förfrågningar är en (av många) bedömningskriterier, är det oftast inte en avgörande faktor. Kreditgivaren gör alltid en samlad bedöming av din ekonomiska situation, där de tar hänsyn till bl.a. din lön, eventuella befintliga lån, samt om du har betalat av på dina lån i tid. Om kreditgivaren bedömer att du har en god möjlighet att betala tillbaka, kan du mycket väl bli beviljad ett lån utan UC, med många förfrågningar.

Ett billigt lån utan UC - privatlånet

Det finns faktiskt inte enbart kreditgivare som erbjuder smålån utan UC, utan det finns även möjlighet att låna större belopp utan att det påverkar din UC score.

Privatlån som använder andra kreditupplysningsföretag än UC är såkallade billiga lån utan UC. Allt är så klart relativt, men jämfört mot högkostnadskrediter är dessa lån mycket billigare vad gäller avgift och ränta.

En långivare som erbjuder billiga lån utan UC till relativt höga belopp, mellan 20 000 - 300 000 kronor, är Wästgöta Finans, som använder Bisnode för att utföra kreditkontroll på sina kunder.

Om du till exempel behöver samla lån med dålig kreditvärdighet, och inte blir beviljad av långivare som använder UC, kan det vara en god idé att samla dina lån hos Wästgöta Finans.

Ytterligare ett alternativ för att hitta billiga lån utan UC är att använda sig av en låneförmedlare. En låneförmedlare förser dig med flera erbjudanden med endast en kreditupplysning.

I dagsläget finns det endast en låneförmedlare, Klara Lån, som specialiserar sig på lån utan UC, genom att använda sig av Creditsafe eller Bisnode.

Lån med svag kreditvärdighet utan UC

Det är möjligt att få lån med svag kreditvärdighet utan UC, men det kan innebära att du får betala en högre ränta. Eftersom banken eller kreditgivaren anser att de tar en risk när de lånar pengar ut till en person med låg kreditvärdighet, kompenserar de för denna risk genom att ta ut en högre ränta.

Att ta ett lån med låg kreditvärdighet bör egentligen endast ske av två anledningar:

 • För att lösa akuta skulder hos kronofogden.
 • För att samla dyra lån och krediter till lägre ränta, hos en och samma långivare.

Det är viktigt att komma ihåg att ett lån inte är en långsiktig lösning på ett ekonomiskt problem.

Om du behöver råd eller stöd för att förbättra din ekonomiska situation ska du vända dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Du kan hitta kontaktuppgifter och mer information på Hallå Konsument!

Alternativ till lån utan kreditupplysning

Ett annat alternativ, givet att man har fysiska tillgångar av värde, är att pantsätta ett värdefullt föremål.

Sefina Pantbank kan till exempel erbjuda lån utan kreditupplysning, där själva föremålet i sig utgör säkerhet för lånet.

En ansökan görs genom att registrera sig med Bank-ID och därefter i detalj beskriva det föremål man önskar pantsätta. Sefina skickar därefter hem ett förtryckt paket till dig där du lägger ditt föremål och skickar in det för värdering. Om du godtar värderingen har du möjlighet att få ett pantlån, alltså ett lån utan kreditupplysning.

Ett lån på 10 000 kronor (alltså baserat på ett föremål vars värde är 10 000 kr) med tre månaders löptid, kostar ca 1160 kronor i ränta.

En detalj som så vanligt är viktig att komma ihåg är att aldrig låna om du inte kan betala tillbaka. När du lånar på ett pantsatt föremål riskerar du nämligen att förlora föremålet helt om du inte betalar i tid.

Vilka kreditupplysningsföretag finns det?

Det finns uppemot tio stycken företag som utför kreditupplysningar i Sverige. De fyra företag som oftast förekommer i lånesammanhang, och samarbetar med de långivare vars lån du kan jämföra på SmartRate är:

 • UC
 • Bisnode
 • Creditsafe
 • Safenode

UC

UC är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag och används av de allra största bankerna när de behöver göra upplysningar på både privatpersoner och företag. Företaget bildades av de Svenska storbankerna under namnet Upplysningscentralen år 1977 och har sedan dess tillgodosett banker och kreditbolag beslutsunderlag för kreditprövningar i Sverige. Idag ägs UC av den finländska koncernen Enento Group Oyj.

Om du behöver låna stora belopp är chansen stor att en bedömning av kreditvärdighet utförs med UC.

Det är möjligt att göra en kreditupplysning på sig själv via tjänsten Min upplysning till en kostnad av 29 kronor.

Bisnode

Bisnode är ett av Sveriges största kreditupplysningsföretag, grundades 1989, och ägs av konglomeratbolaget Ratos och mediekoncernen Bonnier. Företaget har anor så långt tillbaka som till mitten av 1800 talet, som del i Sveriges Handelskalender. Idag är Bisnode verksamma i 18 länder och omsätter ca 3,5 miljarder kronor.

Med Bisnode kan man välja att göra en kreditupplysning gratis på sig själv. Tjänsten heter Bisnode Min Upplysning och kräver tillgång till Bank-ID.

Creditsafe

Creditsafe marknadsför sig själva som världens mest använda kreditupplysningsföretag. Creditsafe har utvecklat lösningar inom kreditkontroll, riskverktyg och datakvalitet.

Creditsafe är en populär kreditupplysningstjänst, särskilt bland mindre långivare som erbjuder mikrolån utan UC. Som privatperson kan man dessutom göra en kreditupplysning på sig själv hos Creditsafe.

Genom att ladda ner deras app kan man göra en gratis kreditupplysning, och därmed kontrollera vilken information som finns i deras register. Mer information om appen finner du på deras hemsida.

Safenode

Safenode är i sammanhanget ett relativt litet kreditupplysningsbolag. Safenode samarbetar med företaget Ratsit och erbjuder kreditupplysningar via tjänsten kreditupplysning.se. De erbjuder även en bevakningstjänst för övervakning av utgifter.

Safenode är likaså ett populärt alternativ till UC för mindre kreditgivare som erbjuder sms lån utan kreditupplysning hos UC.

Det är möjligt att göra en gratis kreditupplysning på sig själv via kreditupplysning.se.

Grundläggande krav för lån utan UC

Alla långivare använder någon form av kreditupplysning för bedömning av kreditvärdighet när det inkommer en låneansökan, även de som inte använder UC.

Alla långivare har också någon form av krav de ställer på sina låntagare. Dessa krav kan variera ganska mycket från långivare till långivare. Vi har gjort vårat bästa för att sammanställa varje långivares krav här på SmartRate, vilka du kan finna under respektive långivares undersida om du klickar på Om långivare i resultatlistan ovanför.

Generellt kan sägas att de långivare som erbjuder lån utan kreditupplysning hos UC ställer något lägre krav på deras kunder.

Det finns dock ett par allmänna krav för att få lån utan UC, som gäller oavsett vilken långivare du väljer:

 • Du måste vara minst 18 år gammal
 • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten
 • Du får inte vara föremål för skuldsanering
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer
 • Du måste ha ett svenskt bankkonto och tillgång till BankID

Återigen, notera att detta är generella krav, och ytterligare krav på dig som låntagare (t.ex. krav om inkomst, eller avsaknad av betalningsanmärkningar) kan tillkomma beroende på vilken långivare du söker hos. Det är alltid långivarens villkor som gäller.

Vanliga frågor om lån utan UC


Tas det en kreditupplysning när man söker ett lån utan UC?

Ja. Alla långivare utför en bedömning av kreditvärdighet oavsett vilket upplysningsbolag som används, oberoende om man ansöker om ett lån utan UC eller med UC.


Hur många snabba lån utan UC jämför SmartRate?

På SmartRate kan du för tillfället jämföra 27 snabba lån utan UC med utbetalning inom 24 timmar eller snabbare. Vi lägger kontinuerligt till fler lån till denna lista.


Kan man ta ett lån utan UC, med betalningsanmärkningar?

Ja, det är möjligt att låna pengar utan uc och med betalningsanmärkningar. Vi jämför 10 långivare som tillåter lån med betalningsanmärkning utan UC.


Kan man låna pengar utan UC med BankID?

Ja. BankID är i de flesta fall ett krav för att kunna ansöka om ett lån utan UC, eftersom de flesta lån utan UC också betalar ut lånet direkt.


Kan man söka lån med en låneförmedlare utan UC?

Nej, det finns ingen låneförmedlare som endast förmedlar lån utan UC. Det finns dock en låneförmedlare, Klara Lån, som förmedlar små lån med endast en UC.


Syns inkasso på kreditupplysning?

Nej, ett brev från inkasso är inte en betalningsanmärkning och syns därmed inte i en kreditupplysning. Betala inkassokravet tid för att förhindra att du får en anmärkning.